נוהל אישור התאמות לימודיות בהיבחנות בית ספרית ובבחינות בגרות
הליך קבלת התאמות בתיכון שוהם נעשה בכפוף ובהתאמה להנחיות חוזר מנכל בנושא.
שנת י' היא שנת בדיקה ובסיומה יוגשו תיקים לוועדת התאמה מחוזית במשרד החינוך על פי המלצות האבחון והצוות החינוכי. כל המידע מוזן במערכת משוב.
החל מתחילת השנה נבדקות המלצות האבחון ובהתאם להנחיות חוזר מנכ"ל הוועדה הבית ספרית מתכנסת.
עם אישורה של ההתאמה היא תקפה לבחינות שוטפות ולבחינות הבגרות. ההתאמות מיועדות לתלמידים בעלי קושי בתפקודם הלימודי שהינו על רקע לקויות למידה. התאמות בדרכי ההיבחנות מאפשרות לתלמידים עם לקויות הלמידה לפצות על תחומי הקושי ולתת ביטוי הולם לידע ולמיומנויות שלהם ללא המגבלות הנובעות מהלקות.
ניתן לקרוא באתר שפינ"ט פירוט נרחב יותר על הליך קבלת ההתאמות.
הגשת אבחון דידקטי/ פסיכודידקטי מתאריך יולי 2021 והלאה (סוף כיתה ו').
התאמות ברמה 1– תוספת זמן, הגדלת שאלון, דף נוסחאות מורחב.
התאמות אלו מאושרות ע"י ועדה בית ספרית. לאחר הגשת האבחון לבית הספר, הועדה דנה ומגבשת החלטה. במידה והבקשה מאושרת ההתאמה תוזן במשוב.
התאמות ברמה 2-3 – השמעת שאלון, הקלדת תשובות, מבחן בעל פה, מבחן מותאם, מבחן מתוקשב.
אילו התאמות שרק וועדת התאמות מחוזית מטעם משרד החינוך יכולה לאשר. ההתאמות נבדקות לאורך השנה ע"י מבחנים משווים (התלמיד נבחן במבחן רגיל ובמבחן עם התאמות). בשנה זו אנו מכינים תיק בקשה לוועדת התאמות מחוזית של משרד החינוך הכולל את אבחון התלמיד, מבחנים משווים, חוות דעת של המורים, תעודות משנים ח-י וכל מסמך המתעד את הקשיים של התלמיד.
ועדה בית ספרית מתכנסת לקראת סוף כיתה י' ובוחנת את תיק הבקשה להתאמות. בהתבסס על ממצאי התיק הועדה ממליצה אם להגיש לוועדה מחוזית של משרד החינוך.
ועדת התאמות מחוזית של משרד החינוך מתכנסת בקיץ ובודקת את הבקשות להתאמות. התשובות מגיעות לתיכון בתחילת כיתה י"א. התאמות שאושרו נכנסות לתוקף במבחנים הבית ספריים ובבחינות הבגרות.
ניתן להגיש בקשה לוועדת התאמות רק פעם אחת. לכן, יש לרכז את כל הבקשות הנדרשות.
הגשת התיקים היא אחריות משותפת של התלמיד, ההורים והצוות החינוכי.
על התלמיד להוכיח תלמידאות נאותה, רצינות, הגעה לכל השיעורים בכיתה, השיעורים הפרטניים והבחינות, היבחנות בהתאם לבקשת ההתאמות (לעיתים ההתאמה דורשת זמן המתנה, חשוב להיות מוכנים לפרק הזמן הממושך הנדרש לצורך המבדק).
יש לשמור ולהגיש לרכזת לקויות למידה כל מבחן/ עבודה/ תרגיל שבוצעו לאורך השנה, כמו גם מבחנים משנים קודמות, ע"מ שיעזרו בחיזוק תיק הבקשה.
על ההורים, המבקשים התאמה לימודית לילד.ה להעביר לבית הספר כל אסמכתא שיכולה לסייע בהגדרת הקשיים של התלמיד (אבחונים, טיפול רגשי, לימודי…), טופס ויתור סודיות וצילום ת"ז.
צוות בית הספר דואג לתהליך התערבות בו נבדקים קשייו של התלמיד ומקביל ניתן סיוע בעזרת שיעורים פרטניים. המורים יקיימו מבחנים משווים (עם ובלי התאמות) כדי לראות את פער הציונים (ללא פער משמעותי בציונים לא ניתן להוכיח את הקושי) ויכתבו חוות דעת על התלמיד.
הגשת מסמכים להתאמות ובקשות או שאלות יש לשלוח למייל: Hatamot_tichon@shohamedu.org.il
התאמת תוספת זמן ללא אבחון
התלמיד.ה ימלא את טופס הבקשה ויחתים את הוריו ואת מחנך.כת הכיתה.
על מנת לבדוק את יעילות תוספת הזמן, יש להיבחן בשיטת ה"עט המתחלף" – ביצוע הבחינה עד סיומה בצבע עט אחד והמשך בצבע עט אחר במשך הזמן המיועד לבעלי זכאות לתוספת זמן. הבחינה תיבדק ע"י המורה המלמד ללא תוספת הזמן ועם התוספת.
לאחר קבלת הבחינה הבדוקה, ימלא התלמיד את הציונים עם וללא תוספת זמן, ויגיש את טופס הבקשה יחד עם הבחינה למזכירות הראשית של ביה"ס, לידי ציפי אקרמן.
ועדה בית ספרית תבחן את הבקשה ותגבש המלצה.
בברכת הצלחה, צוות לקויות למידה תיכון שהם.